Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

free myspace layouts


Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009

Η Βασιλόπιτα και η ιστορία της

Κάθε Πρωτοχρονιά το έθιμο θέλει να φτιάχνουμε Βασιλόπιτα και μέσα να βάζουμε ένα φλουρί. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν την ιστορία της Βασιλόπιτας; Η ιστορία της ξεκινά 1500 χρόνια πρίν, όταν επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας ήταν 0 σημαντικότερος από τους αγίους της εκκλησίας μας, ο Μέγας Βασίλειος. Την ίδια εποχή αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ιουλιανός ο μετέπειτα επονομαζόμενος Παραβάτης. Σε μιά από τις εκστρατείες του πέρασε και από την Καισάρεια και είχε ζητήσει να του ετοιμάσουν προσφορές, εννοώντας χρυσάφι και πολύτιμα δώρα. Οι κάτοικοι όμως ήταν φτωχοί και έτσι ο Μέγας Βασίλειος του προσέφερε τρία κριθαρένια καρβέλια. Θυμωμένος από την προσφορά, όταν έφυγε από την πόλη σαν ανταπόδοση έστειλε τρείς μπάλες άχυρο. Τότε ο μέγας Βασίλειος του απάντησε τα εξής:"Εμείς σου προσφέραμε αυτό που είχαμε και τρώγαμε. Πιστεύω ότι και εσύ έκανες το ίδιο. Ευχαριστούμε"
Ο Ιουλιανός εξοργίστηκε με την απάντηση αυτή και ορκίστηκε πως όταν θα γύριζε από τη εκστρατεία θα κατέστρεφε την Καισάρεια. Πέρασε καιρός και έφθασαν πληροφορίες ότι ο Ιουλιανός επιστρέφει. Ο Μέγας Βασίλειος τότε, προσπαθώντας να σώσει τους πιστούς, τους είπε να συγκεντρώσουν ότι πολύτιμο είχε ο καθένας, για να τα δώσουν στον Ιουλιανό και να κατευνάσουν την οργή του. Κατόπιν έκαναν αγρυπνία και προσευχές για να σωθούν. Λίγο έξω όμως από την Καισάρεια τα στρατεύματα του Ιουλιανού νικήθηκαν και έτσι γλύτωσε το χωριό.
Ο Μέγας Βασίλειος ήθελε να επιστρέψει στους πιστούς τα χρυσαφικά τους, αλλά επειδή δεν ήξερε σε ποιόν ανήκει τί, έφτιαξε μικρές πιττούλες και μέσα έβαλε από ένα κόσμημα. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν στους πιστούς και λέγεται ότι ο καθένας στην πίτα που πήρε βρήκε μέσα το κόσμημα που είχε προσφέρει για την σωτηρία από τον Ιουλιανό.
Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς βασιλόπιτες, με νόμισμα μέσα, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτου του αγίου.

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009

Μιλφέϊγ εύκολο και πεντανόστιμο



Υλικά

4 πακέτα σφολιατίνια
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
7 κουτιά από το γάλα νερό
4 φακελλάκια ανθος αραβοσίτου βανίλια
5 κροκάδια αυγού ελαφρά χτυπημένα
2 βιτάμ Super fresco
2 βανιλιες άρωμα

Για το γαρνίρισμα

1 διπλό garni Γιώτης ή δύο μονά
1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά σούπας κανέλα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα λυώνουμε το βιτάμ και προσθέτουμε τα 2 ζαχαρούχα , τα 7 κουτιά νερό μέσα στα οποία έχουμε διαλύσει το ανθος αραβοσιτου, και τα 5 κροκάδια. Τα βράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει προσθέτουμε και το άρωμα βανίλιας.
Στο μεταξύ στρώνουμε τα 2 πακέτα σφολιατίνια στο ταψί, εγώ χρησιμοποιώ το τετράγωνο ταψί που έδινε κάποτε ο γαλαξίας είναι περίπου 35Χ35,και μόλις γίνει η κρέμα ρίχνουμε την μισή επάνω στα σφολιατίνια, στρώνουμε τα υπόλοιπα 2 κουτιά επάνω στην κρέμα και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Μόλις κρυώσει λίγο το γλυκό φτιάχνουμε την σαντιγύ. Χτυπάμε τα 2 γκαρνί με το εβαπορέ για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να στέκεται. Απλώνουμε την σαντιγύ επάνω στην κρέμα και με ένα πηρούνι κάνουμε γραμμές,Εχουμε κρατήσει 5-6 σφολιατίνια τα οποία τα τρίβουμε επάνω στην επιφάνεια του γλυκού και αφού ανακατέψουμε την άχνη με την κανέλλα πασπαλίζουμε το γλυκό. Μόλις κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο. ΄Οπως βλέπετε είναι πανεύκολο.΄Οσο για γεύση φτιάξτε το και θα πάρετε συγχαρητήρια.



Εύκολο Μιλφέϊγ... Κέρασμα για τα γενέθλιά μου

Φίλοι μου καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά. Πιστεύω ότι όλοι περάσατε καλά, κοντα στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Τελικά όπως θα έχετε καταλάβει όλοι, χρειάζονται πολύ λίγα πράγματα για να είναι κανένας ευτυχισμένος τέτοιες μέρες. Η οικογένειά του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, οι φίλοι του (ότι έχει τέλος πάντων καθένας) και ένα όμορφο γιορταστικό τραπέζι με καλό φαγητό και λίγο κρασάκι.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα έχω τα γενέθλιά μου και συνήθως κάνω τραπέζι. Φέτος επειδή τα παιδιά δεν μπορούσαν να έρθουν στο χωριό, πηγα εγώ σ'αυτά. Το γεύμα εννοείται πως ήταν φτιαγμένο από μένα όπως και το γλυκό.Το γεύμα το ξέρετε. Γαλοπούλα γεμιστή, το γλυκό, ένα εύκολο και πεντανόστιμο μιλφέιγ. Θα σας κεράσω ένα κομμάτι μόνο που η φωτό δεν βγήκε καλή λόγω απειρίας της φωτογράφου.


Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2009

Βασιλόπιτα τούρτα

Υλικά

1 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
τον χυμό από 3 πορτοκάλια
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
1 πακέτο (500 gr) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και τα κροκάδια πολύ καλά.Προσθέτουμε το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα.Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα.Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε ανακατεψει το μπαίκιν πάουντερ ,και την μαρέγκα, και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνουν ένα μίγμα. Ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κάστανα και μήλα


Φίλοι μου Καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Λίγες μέρες έμειναν για τα Χριστούγεννα και όλοι ξεκινήσαμε τις ετοιμασίες και τις αγορές για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι.
Εγώ κάθε χρόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα, έχω και τα γενέθλιά μου ήμουν βλέπετε χριστουγεννιάτικος μποναμάς, φτιάχνω πάντα γαλοπούλα γεμιστή. Θα σας δώσω την συνταγή η οποία έχει ρίζες ανατολίτικες και κρητικές.

Γαλοπούλα Γεμιστή

Υλικά

1 γαλοπούλα 4 κιλά περίπου

Για την γέμιση

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Μισό φλυτζάνι λάδι
Τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
1 μήλο κομμένο σε κυβάκια
10-12 κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 ποτηράκι κρασιού κρασί λευκό
3 γαρύφαλλα
2 κόκκους μπαχάρι
αλάτι - πιπέρι
3 φέτες μπέικον
1 φλυτζάνι νερό

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρολίτσα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι να καραμελώσει.Προσθέτουμε τα συκωτάκια, το μπέικον, τα τσιγαρίζουμε λίγο, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μήλα, τα κάστανα, το ρύζι ,το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά, το
νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μία δύο βράσεις, μέχρι να πιούν τα υγρά.
Στην συνέχεια πλένουμε την γαλοπούλα την στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, την αλατοπιπερόνουμε στο εσωτερικό της, βάζουμε στην κοιλιά της μία κουταλιά φυτίνη και την γεμίζουμε. Εγώ γεμίζω και τον λαιμό της. Κατόπιν αναλαμβάνει την εργασία ο πλαστικός χειρουργός. Με βελόνα και κοτόν περλέ ράβουμε το δέρμα για να κλείσουμε μέσα στην γέμιση.¨Οταν τελειώσουμε, βάζουμε την γαλοπούλα στην γάστρα, αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά, αλοίφουμε την επιφάνειά της με φυτίνη, και στο επανω μέρος στρώνουμε φέτες μπέϊκον. Μέσα στην γάστρα ρίχνουμε μισό ποτήρι του νερού κρασί λευκό και 1 κουταλιά φυτίνη. Ψήνουμε για 4 ώρες περίπου καταβρέχοντας κατά διαστήματα με 1 κουτάλι την γαλοπούλα με τα υγρά που υπάρχουν μέσα στην γάστρα.

Καλά Χριστούγεννα και καλή σας όρεξη.

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

Χιονισμένες μπαλλίτσες


Υλικά

Μισό κιλό τριμμένη ινδική καρύδα
Μισό κιλό ζάχαρη άχνη
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
Λίγο ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι
2 βανίλιες

Εκτέλεση

Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το γάλα, την ζάχαρη, την μισή καρύδα,το ξύσμα και τις βανίλιες και ζυμώνουμε.Γίνεται μία ζύμη μαλακή.Παίρνουμε με ένα κουταλάκι κομμάτια ζύμης και τα φτιάχνουμε μπαλλάκια.Στην συνέχεια τα κυλάμε μέσα στην καρύδα και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλλα ή στα ειδικά χαρτάκια για φοντάν.
Είναι μία πολύ εύκολη συνταγή και όσοι έχετε μικρά παιδάκια μπορείτε να τα βάλετε να σας βοηθήσουν. Θα παίζουν και συγχρόνως θα δημιουργούν.
Καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές

Μπορείτε άν θέλετε να κάνετε και μία παραλλαγή. Να προσθέσετε στην ζύμη 3 κουταλιές σουπας κακάο και τις μπαλλίτσες να τις κυλύσετε μέσα σε τρούφα.

Υ.Γ. Η φωτό δεν είναι δική μου. Την δανείστηκα από το ίντερνετ.

Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά.

Φίλοι μου καλημέρα σας. ΄Εχω χαθεί από το μπλόγκ μου λόγω φόρτου εργασίας. Σας παρακολουθώ καθημερινά και μαθαίνω τα νέα σας. Δεν έχω όμως χρόνο πολύ για κατασκευές και για γράψιμο.
Οι γιορτές πλησιάζουν και ο καιρός μόνο χειμώνα δεν θυμίζει. Καλοκαιράκι θα έχει τα Χριστούγεννα. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποια γλυκά που θυμίζουν λίγο ....χιόνι. Εννοώ τους κουραμπιέδες, τα σκαλτσούνια, το μιλφέιγ και τις δικές μου Χιονισμένες μπαλλίτσες. Είναι μικρά φοντάν, υπέροχα και διαιτητικά, με ινδική καρύδα.
Θα σας δώσω την συνταγή, για όλους εσάς που προσέχετε την διατροφή σας. Και όχι μόνο!!!

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

Μελομακάρονα.....σούπερ

Υλικά
1200 γραμ. περίπου αλευρι
2 ποτήρια νερού λάδι καλό
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
2/3 ποτηριού νερού χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι μπαίκιν
ξύσμα πορτοκαλιού από 3 πορτοκάλια
ξύσμα ενός λεμονιού
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο καρύδι

Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού μέλι
2 ποτήρια νερό
φλούδα λεμονιού
ξύλο κανέλλα

Εκτέλεση
Βαζουμε σε ένα μπώλ το αλεύρι με το μπαίκιν. Καίμε σε ένα κατσαρολάκι το λάδι και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενσωματωθούν λαδι και αλεύρι.
Κάνουμε μία λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη, τα μυρωδικά, το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα.Ζυμώνουμε ελαφρά την ζύμη (δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά) και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί να ψηθούν για 20 λεπτά περίπου(ανάλογα με τον φούρνο) στους 200 βαθμούς. Προσοχή γιατί καίγονται εύκολα.
΄Οσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι.Το βράζουμε 5 λεπτά υπολογίζοντας από την έναρξη του βρασμού.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν από την μία μεριά και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη. ΄Οταν πιούν το σιρόπι τα βάζουμε σε πιατέλα και από επάνω τους ρίχνουμε ψιλοκομμένο καρύδι.

Υ.Γ. Η γιαγιά μου ήταν από την Σμύρνη και η μητέρα μου από το Ρέθυμνο, οπότε καταλαβαίνετε. Οι δύο κουζίνες έχουν παντρευτεί. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει σίγουρη επιτυχία και πολύ γευστικό αποτέλεσμα.

Κουλουράκια Αμυγδάλου Νηστήσιμα

Υλικά

1/2 φλυτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού βιτάμ σοφτ
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1/2 κουταλάκι του γλυκού εσάνς πικραμύγδαλο
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 &1/2 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
2/3 φλυτζάνια τσαγιού ψιλοαλεσμένο και καβουρντισμένο αμύγδαλο

Εκτέλεση

Σε ένα μπώλ χτυπάμε το βιτάμ, το καλαμποκέλαιο και την ζάχαρη.Προσθέτουμε την εσάνς και το κρασί. Ανακατεύουμε το μπαίκιν στο αλεύρι και το ρίχνουμε σιγά σιγά να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Φτιάχνουμε μία ζύμη μαλακή, πλάθουμε τα κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο ταψί αφού προηγουμένως τα κυλίσουμε μεσα στην αμυγδαλόψυχα. (Δηλαδή δεν ρίχνουμε την αμυγδαλόψυχα μέσα στην ζύμη, αλλά τυλίγουμε με αυτήν τα κουλουράκια). Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 12 λεπτά.

Είναι πολύ εύκολα κουλουράκια, πολύ νόστιμα και φυσικά νηστήσιμα και διαιτητικά.

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009

Νηστήσιμο Κέικ Σοκολάτας

Φίλοι μου καλημέρα σας. Για τις μέρες που διανύουμε αλλά και για οποιαδήποτε μέρα του χρόνου θα σας δώσω την συνταγή ενός κέικ εύκολου, διαιτητικού και φυσικά νηστήσιμου.Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά γιατί είναι πολύ νόστιμο και ελαφρύ.



Υλικά

3 κούπες τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
7 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη
1 κουταλιά σούπας σόδα μαγειρική
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες τσαγιού νερό
10 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
1 σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη (αν θέλετε μπορείτε να την παραλείψετε)
2 βανίλιες


Εκτέλεση

Ρίχνουμε ΟΛΑ τα υλικά μαζί σε ένα μπώλ και τα ανακατεύουμε.Ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για τρία τέταρτα περίπου.

Τόσο απλά. Καλή σας επιτυχία

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2009

Βαρβάρα...γλυκό

Υλικά
Μισό κιλό στάρι
1 φλυτζάνι σταφίδες
1 φλυτζάνι καρύδια
2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 κουταλιές αλεύρι καβουρντισμένο
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ταχίνι
σουσάμι
κανέλλα

Εκτέλεση

Βάζουμε το στάρι από το βράδυ να μουλιάσει.Την επόμενη ημέρα το βράζουμε βάζοντας τόσο νερό ωστε να σκεπάζει το στάρι. ΄Οταν μισοβράσει προσθέτουμε την ζάχαρη ,τις σταφίδες, το αλάτι και το αλευρι και το αφήνουμε να βράσει καλά σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει.
Σβήνουμε την φωτιά και μετά από 10 λεπτά προσθέτουμε το ταχίνι και το βάζουμε να πάρει πάλι μία βράση και είναι έτοιμο.
Το σερβίρουμε σε πιάτα και από επάνω ρίχνουμε κανέλλα, μπόλικο σουσάμι και τα καρύδια.
Λένε ότι πρέπει να μοιραστεί σε τρία σπίτια.
΄Ισως να υπάρχει και άλλος τρόπος παρασκευής, εγώ προσωπικά μόνο αυτόν ξέρω.
Καλή επίτυχία και Χρόνια Πολλά!

Γλυκειά ..........Βαρβάρα

Φίλοι μου καλημέρα σας. Της αγίας Βαρβάρας σήμερα. Πολύχρονες όλες οι εορτάζουσες.Σήμερα ξεκινούν τα Νικολοβάρβαρα όπως τα λένε. Οι μακαρίτισσα η πεθέρά μου έλεγε "Η αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει (το κρύο), ο αι Σάββας σαβανώνει (ρίχνει χιόνι) και ο αι Νικόλας ασπρίζει τα γένια του (πολύ χιόνι). Φυσικά αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εμείς εδώ όχι μόνο δεν έχουμε κρύο αλλά υπάρχει και φοβερή λιακάδα. Στο δια ταύτα λοιπόν.
Κάθε τέτοια μέρα η πεθερά μου έφτιαχνε "Βαρβάρα" ένα γλυκό που γίνεται με βάση το στάρι, προς τιμή της αγίας. Η ιστορία έχει ως εξής: Η αγία Βαρβάρα ήταν χριστιανή κόρη πλούσιου και φανατικού Διόσκουρου. ΄Ηταν δε τόσο το μίσος του για τους χριστιανούς ώστε όταν η κόρη του του εξομολογήθηκε ότι είναι χριστιανή, θαμπώθηκε από το κακό του και διέταξε έναν αξιωματικό του να την τιμωρήσει. Εκείνος θαμπωμένος από την αγνότητά της και την ομορφιά της προσπάθησε να την κάνει να αλλάξει πίστη. Εκείνη όμως ήταν πιστή στις ιδέες της. Τότε την βασάνισε πολύ αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Την επέστρεψε λοιπόν στον πατέρα της και αυτός τυφλωμένος από το μίσος του για τους χριστιανούς, και μη μπορώντας πλέον να την δει σαν κόρη του την αποκεφάλισε.
΄Οσον αφορά το έθιμο της Βαρβάρας, λέγεται ότι κάποτε ο Διόσκουρος, διέταξε τους αρτοποιούς της περιοχής του στο σιτάρι που θα ζυμώσουν για το ψωμί που θα αγόραζαν οι χριστιανοί να βάλουν δηλητήριο για να τους εξοντώσουν.
Η αγία Βαρβάρα έμαθε το μυστικό και ενημέρωσε τους χριστιανούς λέγοντάς τους να μην αγοράσουν ψωμί και να μαγειρέψουν κάτι πρόχειρο. Επειδή τότε στα σπίτια δεν υπήρχαν πολλά τρόφιμα και κάθε είδος ήταν σε μικρή ποσότητα, έβαλαν στο τσουκάλι ότι είχαν. Λίγο στάρι, λιγα φασόλια, λίγα κουκιά, σταφίδες. ΄Ετσι κατάφεραν να σωθούν από την μανία του Διόσκουρου και προς τιμή της αγίας εφτιαχναν κάθε χρόνο το γλυκό.