Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

Καθρέφτες με ντεκουπαζ

Νά μαι και πάλι. Δεν άργησα, έτσι? Μόλις τελείωσα 2 καθρέφτες, ο ένας δώρο για την αδελφή μου. Αυτός.

Και ο άλλος δώρο για την ανηψιά μου την Βασούλα.Πρέπει να είστε λίγο επιεικής με τα σχόλιά σας, διότι τώρα ξεκινώ το ντεκουπάζ, είμαι αρχάρια ακόμα.
Θα επανέλθω να σας δείξω τις επόμενες κατασκευές μου, κοσμήματα. Ακόμα όμως στεγνώνει το πρώτο στάδιο κατασκευής. ΄Εχω μέλλον. Τι να κάνουμε!!!! Χειροποίητα βλέπετε. Πάντως τι λέτε? Από την αρχή μέχρι τώρα δεν έχω βελτιωθεί? Τι λέει η κριτική επιτροπή?

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010

Χειροποιητα κοσμηματα

Νάμαι και πάλι. Αν νομίζατε πως θα γλυτώσετε από μένα, μάλλον κάνατε λάθος. Σας επισκεπτομαι όλους καθημερινά, παίρνω τα κεράσματα μου, αλλά δεν αφήνω σχόλια σε όλους, γιατί αν το έκανα, θα έπρεπε να σερφάρω καθημερινά πάνω από 5 ώρες και που χρόνος για τέτοια. Βλέπετε πρέπει να ασχοληθώ και με τα χόμπυ μου. Αυτή την εβδομάδα που λέτε τελείωσα αυτά τα κοσμήματα, με χαρτοπολτό και υγρό γυαλί. Οι φωτό τα αδικούν, είναι λίγο καλύτερα, αλλά ακόμα δεν μπορώ να μάθω αυτή την φωτογραφική. Πολύ πολύπλοκη βρε παιδί μου. Μου την έκανε δώρο ό γιός μου, να είναι καλά, αλλά δεν μου έκανε σεμινάριο λειτουργίας!!!
Χαρτοπολτός, χάντρες, ακρυλικά χρώματα και υγρό γυαλί. Ξέρει να μου πει κανείς πως να βγάζω τις φωτό και να μην γυαλίζουν?


Βλέπετε, έχω αδυναμία στα περλέ χρώματα.
Εχω τελειώσει και έναν καθρέφτη, δώρο για τα γενέθλια της αδελφούλας μου, αλλά αυτόν θα σας τον δείξω σε επόμενη ανάρτηση, πρώτον γιατί στεγνώνει τώρα το βερνίκι και δεύτερον επειδή θέλω να τον φωτογραφίσω καλά. Που θα μου πάει θα τα καταφέρω!!!

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

H Κυρά Σαρακοστή

Φίλοι μου γειά σας και Χρόνια Πολλά. Καλή Σαρακοστή να έχουμε. Πέρασαν οι Αποκριές, το Καρναβάλι μας σαν πρώτη επανεμφάνιση που έκανε φέτος, μπορώ να πώ ότι είχε αρκετή επιτυχία. Και του χρόνου καλύτερο. Καθαρή Δευτέρα σήμερα. Πρώτη ημέρα της Σαρακοστής και ημέρα νηστείας. Τα σαρακοστιανά εδέσματα στο φόρτε τους. Το ίδιο φυσικά και η χοληστερίνη μας. Από αυριο νηστίσιμα και υγιεινά.
Από σήμερα αρχίζει η μεγάλη Σαρακοστή, η νηστεία δηλαδη για το Πάσχα. Λέγεται μεγάλη για να ξεχωρίζει από την Μικρή Σαρακοστή, αυτή των Χριστουγέννων που είναι και πιο ελαφριά. Η μεγάλη Σαρακοστή συμβολίζει την νηστεία των σαράντα ημερών που έκανε ο Χριστός στην έρημο.
Η Σαρακοστή καθιερώθηκε τον τέταρτο αιώνα. Αρχικά είχε έξη εβδομάδες. Αργότερα όμως προστέθηκε και μία έβδομη. Ξεκινά την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Τα πολύ παληά χρόνια, τότε που δεν υπήρχαν ημερολόγια, οι άνθρωποι του λαού, για να έχουν κάποια αντίληψη του χρόνου, κατα την διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, είχαν βρει έναν εύκολο τρόπο. Παρίσταναν την κυρά Σαρακοστή με καλόγρηα ή μία γυναίκα χωρική.
Επαιρναν μία κόλλα χαρτί και ζωγράφιζαν μία γυναίκα την οποία έκοβαν περιμετρικά με ένα ψαλίδι.Η κυρά Σαρακοστή δέν έχει στόμα, γιατί είναι όλο νηστεία. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές. Εχει 7 πόδια, για τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μεγ. Σάββατο και το έβαζαν μέσα σε ένα σύκο ξερό ή ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε το κρατούσε για γούρι.
Στην ποδιά της ζωγράφιζαν θέματα από τις γιορτές της Σαρακοστής. Τον χαρταετό της Καθαρής Δευτέρας, την κατάλυση ιχθύων του Ευαγγελισμού κλπ.
Πολλές νοικοκυρές πάλι έφτιαχναν, μπορεί να φτιάχνουν και σήμερα, δεν ξέρω, μια Κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι.
"Νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν , ευάρεστον τω Κυρίω. αληθής νηστεία, η των κακών αλλοτρίωσις, εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας. ή τούτων ένδεια, νηστεία εστίν, αληθής και ευσπρόσδεκτος"
Υμνος Τριωδίου
Χρόνια Πολλά! Καλή Σαρακοστή!

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

Γαλακτομπούρεκο ....Εύκολο, νόστιμο και διαιτητικό.

Φίλοι μου γειά σας. Κυριακή της Αποκρεώ αύριο. Τελευταία κατάλυση κρέατος για τους Ορθόδοξους, σύμφωνα με την θρησκεία μας. Από την Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα της Τυρινής, δηλαδή όλη την εβδομάδα χωρίς να "κρατάμε" Τετάρτη και Παρασκευή, τρώμε άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τυρόπιττες, γαλατόπιτες, γαλακτομπούρεκα.
Θα σας πω τώρα την αμαρτία μου. Λατρεύω το γαλακτομπούρεκο, όμως έχω ένα πρόβλημα. Κατ'αρχάς δεν μου αρέσει η κρέμα όταν το γλυκό μπεί στο ψυγείο γιατί παγώνει το βούτυρο και σκληραίνει. ΄Επειτα έχει πολλά λιπαρά. ΄Ετσι περιορίζομαι μόνο σε ένα κομμάτι και αυτό όταν το γλυκό κρυώσει, πριν μπεί στο ψυγείο. Μετά......σας το χαρίζω όλο.
Πριν χρόνια λοιπόν, τέτοιες μέρες, η φίλη μου η Λίτσα, καλή της ώρα, μου είπε: Φιλενάδα, έχω φτιάξει το αγαπημένο σου γλυκό. Είσαι; Τι να έλεγα, όχι. Αφού όταν ακούω γαλακτομπούρεκο, μου τρέχουν τα σάλια. Μου βάζει λοιπόν ένα κομμάτι και τι να δω! Παραλλαγή. Θεούλη μουείπα, φιλενάδα, εμένα σκέφτηκες. Είχε φτιάξει ένα γλυκό, εμφανίσιμο, πεντανόστιμο, το κυριότερο δεν παγώνει στο ψυγείο, και πανεύκολο. Παίρνω την συνταγή, πάω στο σπίτι το φτιάχνω και αυτό ήταν. Το τσάκισαν στην κυριολεξία. Από τότε, όποτε το φτιάχνω γίνεται ανάρπαστο.
Επειδή λοιπόν ξέρω, πως υπάρχουν πολλοί σαν εμένα, και πολλοί περισσότεροι που τους αρέσει αλλά δεν το φτιάχνουν λόγω της πολυπλοκότητάς του, αποφάσισα να αναρτήσω αυτή την συνταγή, για τους φίλους που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στην κουζίνα, και για όλους όσους προσέχουν την διατροφή τους, αλλά λατρεύουν τα γλυκά.

Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
Μισό κιλό φύλλο κρούστας
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
4 αυγά
2 γιαουρτάκια total της Φάγε
1 φακελλάκι μπαίκιν πάουντερ
Ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
2 βανίλλιες άρωμα

Εκτέλεση

Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετουμε τα φύλλα (όλα) σουρωμένα.









Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, με ένα ποτήρι ζάχαρη (από το κιλό) , προσθέτουμε το ξύσμα, τα αυγά και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε το χτύπημα.Μέσα στα γιαουρτάκια ανακατεύουμε το μπαίκιν και τα ρίχνουμε και αυτά στο μίγμα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ανακατευτούν καλά και ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια καλά.



΄Οταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το σιροπιάζουμε, Το σιρόπι το φτιάχνουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό αφού βράσουν για δέκα λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ.Eπειδή η επιφάνει του γλυκού είναι πολύ ευαίσθητη, το σιρόπι το ρίχνουμε σιγά σιγά με μία βαθιά κουτάλα για να μην χαλάσει η κρούστα.

Ιδού το αποτέλεσμα. Πάρτε ένα κομματάκι για να μου πείτε την γνώμη σας.



Υ.Γ. Στο μπλόγκ μου, δεν ασχολούμαι με την μαγειρική, απλώς μερικές φορές ανεβάζω κάποιες συνταγές, που κατά την γνώμη μου πάντα, είναι πολύ εύκολες, νόστιμες και υγιεινές, και μπορούν να τις φτιάξουν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν ασχολούνται με την κουζίνα. Και φυσικά, είναι και επίκαιρες. Χρόνια Πολλά.

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Υπαπαντή


Καλημέρα φίλοι μου και Χρόνια Πολλά. Της Υπαπαντής σήμερα, μεγάλη γιορτή της Ορθόδοξης εκκλησίας. Σήμερα γιορταζουμε την Υπαπαντή=προϋπάντηση του Σωτήρος Υμών Χριστού στονΝαό του Σολομωντα από τον δίκαιο ιερέα Συμεών. Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο,κάθε πρωτότοκο αρσενικό παιδί, σαράντα ημέρες μετά την γέννησή του έπρεπε να αφιερώνεται στον Θεό, και να προσφέρεται σαν θυσία ένα ζευγάρι τρυγόνια ή περιστέρια.
΄Οταν ο ιερέας Συμεών πήρε το βρέφος στα χέρια του είπε το γνωστό "νυν απωλύεις τον δούλο σου δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη" που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση ότι "τώρα μπορώ να πεθάνω κύριε, αφού αντίκρυσα τον Σωτήρα", διότι χρόνια ολόκληρα περίμενε να αντικρύσει τον Κύριο και μετά να πεθάνει ευτυχισμένος.
Αυτό το έθιμο υπάρχει και σήμερα, το λεγόμενο σαράντισμα των μωρών και της λεχώνας.
Την ημέρα της Υπαπαντής ο κόσμος την χρησιμοποιεί και σαν πρόβλεψη για τον καιρό. Λέγεται πώς ότι καιρό κάνει της Υπαπαντής κάνει και για σαράντα μέρες μετά. Αν την μέρα αυτή ο καιρός είναι βροχερός οι σοδειές θα είναι καλές. Αν ο καιρός είναι καλός θα κάνει χειμώνα τον Μάρτη.
Υπαπαντή καλοβρεμένη, η κοφίνα γεμισμένη.
Καλοκαιριά της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας.
Επίσης λέγεται ότι " η Υπαπαντή μαζεύει τις γιορτές με τ'αντί" δηλαδή οι γιορτές τελειώνουν και αρχίζει η σαρακοστή.
Σήμερα λοιπόν ο καιρός είναι βροχερός, και μαζί με την βροχή το πρωί έριχνε και χιόνι. Ας ευχηθούμε οι σοδειές μας να πάνε καλά.