Φίλοι μου γειά σας. Κυριακή της Αποκρεώ αύριο. Τελευταία κατάλυση κρέατος για τους Ορθόδοξους, σύμφωνα με την θρησκεία μας. Από την Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα της Τυρινής, δηλαδή όλη την εβδομάδα χωρίς να "κρατάμε" Τετάρτη και Παρασκευή, τρώμε άφθονα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τυρόπιττες, γαλατόπιτες, γαλακτομπούρεκα.
Θα σας πω τώρα την αμαρτία μου. Λατρεύω το γαλακτομπούρεκο, όμως έχω ένα πρόβλημα. Κατ'αρχάς δεν μου αρέσει η κρέμα όταν το γλυκό μπεί στο ψυγείο γιατί παγώνει το βούτυρο και σκληραίνει. ΄Επειτα έχει πολλά λιπαρά. ΄Ετσι περιορίζομαι μόνο σε ένα κομμάτι και αυτό όταν το γλυκό κρυώσει, πριν μπεί στο ψυγείο. Μετά......σας το χαρίζω όλο.
Πριν χρόνια λοιπόν, τέτοιες μέρες, η φίλη μου η Λίτσα, καλή της ώρα, μου είπε: Φιλενάδα, έχω φτιάξει το αγαπημένο σου γλυκό. Είσαι; Τι να έλεγα, όχι. Αφού όταν ακούω γαλακτομπούρεκο, μου τρέχουν τα σάλια. Μου βάζει λοιπόν ένα κομμάτι και τι να δω! Παραλλαγή. Θεούλη μουείπα, φιλενάδα, εμένα σκέφτηκες. Είχε φτιάξει ένα γλυκό, εμφανίσιμο, πεντανόστιμο, το κυριότερο δεν παγώνει στο ψυγείο, και πανεύκολο. Παίρνω την συνταγή, πάω στο σπίτι το φτιάχνω και αυτό ήταν. Το τσάκισαν στην κυριολεξία. Από τότε, όποτε το φτιάχνω γίνεται ανάρπαστο.
Επειδή λοιπόν ξέρω, πως υπάρχουν πολλοί σαν εμένα, και πολλοί περισσότεροι που τους αρέσει αλλά δεν το φτιάχνουν λόγω της πολυπλοκότητάς του, αποφάσισα να αναρτήσω αυτή την συνταγή, για τους φίλους που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στην κουζίνα, και για όλους όσους προσέχουν την διατροφή τους, αλλά λατρεύουν τα γλυκά.
Θα σας πω τώρα την αμαρτία μου. Λατρεύω το γαλακτομπούρεκο, όμως έχω ένα πρόβλημα. Κατ'αρχάς δεν μου αρέσει η κρέμα όταν το γλυκό μπεί στο ψυγείο γιατί παγώνει το βούτυρο και σκληραίνει. ΄Επειτα έχει πολλά λιπαρά. ΄Ετσι περιορίζομαι μόνο σε ένα κομμάτι και αυτό όταν το γλυκό κρυώσει, πριν μπεί στο ψυγείο. Μετά......σας το χαρίζω όλο.
Πριν χρόνια λοιπόν, τέτοιες μέρες, η φίλη μου η Λίτσα, καλή της ώρα, μου είπε: Φιλενάδα, έχω φτιάξει το αγαπημένο σου γλυκό. Είσαι; Τι να έλεγα, όχι. Αφού όταν ακούω γαλακτομπούρεκο, μου τρέχουν τα σάλια. Μου βάζει λοιπόν ένα κομμάτι και τι να δω! Παραλλαγή. Θεούλη μουείπα, φιλενάδα, εμένα σκέφτηκες. Είχε φτιάξει ένα γλυκό, εμφανίσιμο, πεντανόστιμο, το κυριότερο δεν παγώνει στο ψυγείο, και πανεύκολο. Παίρνω την συνταγή, πάω στο σπίτι το φτιάχνω και αυτό ήταν. Το τσάκισαν στην κυριολεξία. Από τότε, όποτε το φτιάχνω γίνεται ανάρπαστο.
Επειδή λοιπόν ξέρω, πως υπάρχουν πολλοί σαν εμένα, και πολλοί περισσότεροι που τους αρέσει αλλά δεν το φτιάχνουν λόγω της πολυπλοκότητάς του, αποφάσισα να αναρτήσω αυτή την συνταγή, για τους φίλους που δεν τα καταφέρνουν και τόσο καλά στην κουζίνα, και για όλους όσους προσέχουν την διατροφή τους, αλλά λατρεύουν τα γλυκά.
Γαλακτομπούρεκο
ΥλικάΜισό κιλό φύλλο κρούστας
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
4 αυγά
2 γιαουρτάκια total της Φάγε
1 φακελλάκι μπαίκιν πάουντερ
Ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
2 βανίλλιες άρωμα
Εκτέλεση
Λαδώνουμε το ταψί και τοποθετουμε τα φύλλα (όλα) σουρωμένα.
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, με ένα ποτήρι ζάχαρη (από το κιλό) , προσθέτουμε το ξύσμα, τα αυγά και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε το χτύπημα.Μέσα στα γιαουρτάκια ανακατεύουμε το μπαίκιν και τα ρίχνουμε και αυτά στο μίγμα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ανακατευτούν καλά και ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια καλά.
΄Οταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το σιροπιάζουμε, Το σιρόπι το φτιάχνουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό αφού βράσουν για δέκα λεπτά. ΠΡΟΣΟΧΗ.Eπειδή η επιφάνει του γλυκού είναι πολύ ευαίσθητη, το σιρόπι το ρίχνουμε σιγά σιγά με μία βαθιά κουτάλα για να μην χαλάσει η κρούστα.
Ιδού το αποτέλεσμα. Πάρτε ένα κομματάκι για να μου πείτε την γνώμη σας.
Ιδού το αποτέλεσμα. Πάρτε ένα κομματάκι για να μου πείτε την γνώμη σας.
Υ.Γ. Στο μπλόγκ μου, δεν ασχολούμαι με την μαγειρική, απλώς μερικές φορές ανεβάζω κάποιες συνταγές, που κατά την γνώμη μου πάντα, είναι πολύ εύκολες, νόστιμες και υγιεινές, και μπορούν να τις φτιάξουν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν ασχολούνται με την κουζίνα. Και φυσικά, είναι και επίκαιρες. Χρόνια Πολλά.
παίρνω μεριδούλα, ότι πρέπει μετά το φαγητό
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα έλεγε κάποιος με ξέρει ότι περιγράφεις εμένα, όμως δεν γνωριζόμαστε οπότε μάλλον έχουμε τις ίδιες προτιμήσεις, σ' ευχαριστώ λοιπόν για τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήMε το ζόρι κρατιέμαι γιατί μου το κάνεις αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε πειράζει χαλάλι τέτοιο γλυκό είναι να το αφήσεις;
Αχ τι μου κανειςςςςςςςςςςςςςςς
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρεχουν τα σαλια μου
Το αγαπημενο μου!!!
Favorable, Memorable, flavorful, yummy prep that is..... Looks very tempting...I loved the color of it....
ΑπάντησηΔιαγραφήAsh....
(http://asha-oceanichope.blogspot.com/)
Κορίτσια χαίρομαι πραγματικά που έχουμε τις ίδιες προτιμήσεις.Μιά δοκιμή θα σας πείσει. Θα το τρώτε με τις "μισές τύψεις", απ' ότι αν τρώγατε ένα αυθεντικό κομμάτι γαλακτομπούρεκο, και σας βεβαιώνω πως η γεύση είναι κλάσεις ανώτερη. Φυσικά, παν μέτρον άριστον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με μπολικη κανελιτσα, απαιχτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΕΛΕΙΟ!!!!!ΤΟ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΠΕΡΑΣΕ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑVATAR ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥ;ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ:)))
αχχ 5νοστιμο δειχνει.. με λιγωσες πρωι πρωι χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφή