Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Φανουρόπιτα


Στις 27 Αυγούστου εορτάζουμε την μνήμη του Αγ. Φανουρίου, μεγάλη η Χάρη του.Ελάτε να φτιάξουμε φανουρόπιτα. ΄Ενα γλυκό που η παράδοση το θέλει να φτιάχνεται με 9 υλικά. Προσωπικά αυτό το γλυκό το λατρεύω και το φτιάχνω πάρα πολύ συχνά.
Υλικά
5 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι φαρινάπ
2 κουταλάκια σόδα
2 κουταλάκια κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 φλυτζάνια λάδι (ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 φλυτζάνια χυμό πορτοκάλι 
1 φλυτζάνι σταφίδες μουσκεμένες σε κονιάκ και πασπαλισμένες με αλεύρι
1 φλυτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, με την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Σ' ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε το λάδι (εγώ προτιμώ το καλαμποκέλαιο, είναι πιό ελαφρύ) και τη ζάχαρη. Λυώνουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιου και την προσθέτουμε στο μίγμα του λαδιού και της ζάχαρης
Όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε το μίγμα στο πρώτο μπωλ με το αλεύρι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια, ανακατεύουμε και βάζουμε σε ένα ταψάκι αφού πρώτα το λαδώσουμε και το αλευρώσουμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, 45 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα το φούρνο.
Όταν κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Αν δεν σας αρέσουν τα καρύδια, μπορείτε να τα παραλείψετε.Γίνεται εξ ίσου νόστιμη.

4 σχόλια: