Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Υπαπαντή


Καλημέρα φίλοι μου και Χρόνια Πολλά. Της Υπαπαντής σήμερα, μεγάλη γιορτή της Ορθόδοξης εκκλησίας. Σήμερα γιορταζουμε την Υπαπαντή=προϋπάντηση του Σωτήρος Υμών Χριστού στονΝαό του Σολομωντα από τον δίκαιο ιερέα Συμεών. Σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο,κάθε πρωτότοκο αρσενικό παιδί, σαράντα ημέρες μετά την γέννησή του έπρεπε να αφιερώνεται στον Θεό, και να προσφέρεται σαν θυσία ένα ζευγάρι τρυγόνια ή περιστέρια.
΄Οταν ο ιερέας Συμεών πήρε το βρέφος στα χέρια του είπε το γνωστό "νυν απωλύεις τον δούλο σου δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη" που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση ότι "τώρα μπορώ να πεθάνω κύριε, αφού αντίκρυσα τον Σωτήρα", διότι χρόνια ολόκληρα περίμενε να αντικρύσει τον Κύριο και μετά να πεθάνει ευτυχισμένος.
Αυτό το έθιμο υπάρχει και σήμερα, το λεγόμενο σαράντισμα των μωρών και της λεχώνας.
Την ημέρα της Υπαπαντής ο κόσμος την χρησιμοποιεί και σαν πρόβλεψη για τον καιρό. Λέγεται πώς ότι καιρό κάνει της Υπαπαντής κάνει και για σαράντα μέρες μετά. Αν την μέρα αυτή ο καιρός είναι βροχερός οι σοδειές θα είναι καλές. Αν ο καιρός είναι καλός θα κάνει χειμώνα τον Μάρτη.
Υπαπαντή καλοβρεμένη, η κοφίνα γεμισμένη.
Καλοκαιριά της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας.
Επίσης λέγεται ότι " η Υπαπαντή μαζεύει τις γιορτές με τ'αντί" δηλαδή οι γιορτές τελειώνουν και αρχίζει η σαρακοστή.
Σήμερα λοιπόν ο καιρός είναι βροχερός, και μαζί με την βροχή το πρωί έριχνε και χιόνι. Ας ευχηθούμε οι σοδειές μας να πάνε καλά.

3 σχόλια:

  1. I'm so excited! I finally figured out how to read your blog in English! What a beautiful peek into your culture. I love it and will be back for more!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hello Margie.Welcome in my blog.I love your blog too.You are very talented.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγαλη γιορτη για την Ορθοδοξια, αλλα για μενα μια μερα μνημης γιατι ανημερα της Υπαπαντης χασαμε τη γιαγια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή