Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

H Κυρά Σαρακοστή

Φίλοι μου γειά σας και Χρόνια Πολλά. Καλή Σαρακοστή να έχουμε. Πέρασαν οι Αποκριές, το Καρναβάλι μας σαν πρώτη επανεμφάνιση που έκανε φέτος, μπορώ να πώ ότι είχε αρκετή επιτυχία. Και του χρόνου καλύτερο. Καθαρή Δευτέρα σήμερα. Πρώτη ημέρα της Σαρακοστής και ημέρα νηστείας. Τα σαρακοστιανά εδέσματα στο φόρτε τους. Το ίδιο φυσικά και η χοληστερίνη μας. Από αυριο νηστίσιμα και υγιεινά.
Από σήμερα αρχίζει η μεγάλη Σαρακοστή, η νηστεία δηλαδη για το Πάσχα. Λέγεται μεγάλη για να ξεχωρίζει από την Μικρή Σαρακοστή, αυτή των Χριστουγέννων που είναι και πιο ελαφριά. Η μεγάλη Σαρακοστή συμβολίζει την νηστεία των σαράντα ημερών που έκανε ο Χριστός στην έρημο.
Η Σαρακοστή καθιερώθηκε τον τέταρτο αιώνα. Αρχικά είχε έξη εβδομάδες. Αργότερα όμως προστέθηκε και μία έβδομη. Ξεκινά την Καθαρή Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Τα πολύ παληά χρόνια, τότε που δεν υπήρχαν ημερολόγια, οι άνθρωποι του λαού, για να έχουν κάποια αντίληψη του χρόνου, κατα την διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, είχαν βρει έναν εύκολο τρόπο. Παρίσταναν την κυρά Σαρακοστή με καλόγρηα ή μία γυναίκα χωρική.
Επαιρναν μία κόλλα χαρτί και ζωγράφιζαν μία γυναίκα την οποία έκοβαν περιμετρικά με ένα ψαλίδι.Η κυρά Σαρακοστή δέν έχει στόμα, γιατί είναι όλο νηστεία. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές. Εχει 7 πόδια, για τις επτά εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το έκοβαν το Μεγ. Σάββατο και το έβαζαν μέσα σε ένα σύκο ξερό ή ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε το κρατούσε για γούρι.
Στην ποδιά της ζωγράφιζαν θέματα από τις γιορτές της Σαρακοστής. Τον χαρταετό της Καθαρής Δευτέρας, την κατάλυση ιχθύων του Ευαγγελισμού κλπ.
Πολλές νοικοκυρές πάλι έφτιαχναν, μπορεί να φτιάχνουν και σήμερα, δεν ξέρω, μια Κυρά Σαρακοστή με ζυμάρι.
"Νηστεύσωμεν νηστείαν δεκτήν , ευάρεστον τω Κυρίω. αληθής νηστεία, η των κακών αλλοτρίωσις, εγκράτεια γλώσσης, θυμού αποχή, επιθυμιών χωρισμός, καταλαλιάς, ψεύδους και επιορκίας. ή τούτων ένδεια, νηστεία εστίν, αληθής και ευσπρόσδεκτος"
Υμνος Τριωδίου
Χρόνια Πολλά! Καλή Σαρακοστή!

11 σχόλια:

  1. Τι μου θύμισες!
    Όταν πήγαιναν τα παιδιά μου δημοτικό μου έφερναν κάθε χρόνο μια ζωγραφιά της κυρά Σαρακοστής και μου έλεγαν να κόβω κάθε βδομάδα κι ένα πόδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ ευχαριστω Erifili.
    «Βλέπεις»
    ειμαι σίγουρη γι αυτό.
    Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εριφύλη,τι όμορφη ιστορία από την παράδοσή μας!Αυτό δεν το ήξερα,μάλλον δεν το είχαμε στο χωριό μας.
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΑΥΤΟ.
    ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Rena λατρεύω τις αναμνήσεις.΄Ολα αυτά που γράφω τα έχω μάθει από την πεθερά μου, η οποία καταγόταν από την Μακεδονία.Μου αρέσουν πολύ οι θρύλοι και οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Big mama, Καλή Σαρακοστή και σ' εσένα.Σ' ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαραόνα σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Στασου στο ύψος σου και άστους να λένε.Λόγια είναι τα παίρνει ο άνεμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εleni σ' ευχαριστώ. Και εγώ, όσο ζω μαθαίνω.Γηράσκω αεί διδασκόμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Skroutzako, σ' ευχαριστώ πολύ.Είσαι νέος ακόμα, μην ανησυχείς. Έχεις να μάθεις......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εμεις παντως τη φτιαχνουμε με χαρτονι στο σχολειο και δεν παραλειπουμε να της κοβουμε κι ενα ποδαρακι καθε Παρασκευη!
    κλαη Σαρακοστη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή