Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Πάστα Φλώρα νηστήσιμη

Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα της Σαρακοστής φίλοι μου, και πολλοί από εμάς νηστεύουν.Υπάρχουν και άλλοι πάλι που δεν νηστεύουν αλλά προσέχουν την διατροφή τους.Σε όλους αυτούς λοιπόν απευθύνεται η πιο κάτω συνταγή. Είναι απλή στην παρασκευή της, με υλικά που συνήθως όλοι έχουμε στο σπίτι,υγιεινή και πεντανόστιμη.
Τώρα θα μου πείτε, εγκατέλειψες τα κοσμήματα και το ντεκουπάζ, και το έριξες στην ζαχαροπλαστική? Η μηχανή για να δουλέψει θέλει και καύσιμα. ΄Ετσι και εγώ το απογευματάκι με το καφεδάκι μου θέλω και ένα γλυκάκι. Κατι ελαφρύ. Εξάλλου σας είπα ότι ασχολούμαι με πολλά πράγματα άσχετα μεταξύ τους. Εξ ού και το όνομα του μπλόγκ μου.
Στο δια ταύτα λοιπόν.

Πάστα Φλωρα νηστήσιμη

Υλικά

41/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
7 κουταλιές της σούπας κονιάκ
10 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού (μισό φλυτζάνι)
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό μπαίκιν
2 φλυτζάνια τσαγιού μαρμελάδα της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα ροδάκινο)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το μπαίκιν στο αλεύρι. Σε μία λεκανίτσα χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για να γίνει μία ζύμη μάλλον μαλακη. Χωρίζουμε το ζυμάρι στην μέση. Το ένα κομμάτι το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψάκι μας (Νο 28 ή 30) πατώντα το με το χέρι μας.Από το άλλο ζυμάρι παίρνουμε λίγο και πλάθουμε κορδονάκια στο μέγεθος δακτύλου, και τα τοποθετούμε γύρω γύρω στην άκρη του φύλλου σαν στεφανάκι. Ρίχνουμε επάνω στο φύλλο την μαρμελάδα και την απλώνουμε με ένα πηρούνι. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε λίγο αλευράκι(2 κουταλιές της σούπας) για να σφίξει λίγο και πλάθουμε κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στην μαρμελάδα καφασωτά έτσι ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι ή τετράγωνα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά. ΄Οταν κρυώσει

Θα επανέλθω συντόμως με νέες δημιουργίες. Καλό Σ/Κ σας εύχομαι.

10 σχόλια:

  1. Γιαμ γιάμ
    αλλά δεν νηστεύω ...
    κάνω δίαιτα.
    Ωραία λαχταριστή φωτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντα άκουγα πάστα Φλόρα άλλα δεν είχα δει ποτέ, ούτε ήξερα πως φτιάχνεται και μου έδωσες την ευκαιρία σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ.ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.ΝΙΑΜ ΝΙΑΜ!!!!!ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίο γλυκάκι και η φωτογραφια εξαίσια!μπράβο Εριφίλη!! ευκολο φαίνεται μιαμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ νόστιμο φαίνεται και εύκολο αρκετά! Είναι και νηστίσιμο, έχει όλα τα καλά! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από χθες άρχισα να νηστεύω...Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε κάποια στιγμή λοιπόν. Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για τους επαίνους σχετικά με την φωτογραφία.Εχω αρχίσει να την μαθαίνω την φωτογραφική.
    faraona,αν το καλοσκεφτείς η νηστεία είναι ενα είδος δίαιτας. Αν αποφύγουμε τις "βούτες" στις σαλτσούλες όλα τα νηστήσιμα φαγητά είναι διαιτητικά.

    Rena το πρώτο γλυκό που έφτιαξα όταν αρχισα να μαθαίνω ήταν αυτό και έπειτα το κέϊκ Μαρμπρέ.Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτά τα δύο γλυκά μου φέρνουν στο μυαλό ...ζωγραφική!!!!
    Skroutzako, το ήξερα ότι θα σου αρέσει.Καλά να περάσεις.

    Deme είναι πραγματικά εύκολο και πεντανόστιμο.Φυσικά υπάρχει και η κανονική εκδοχή με αυγά και γάλα, αλλά προτιμώ αυτή γιατί είναι πολύ ελαφριά.

    Big mama, εσένα θα σου φανεί παιχνιδάκι.Τόσο εύκολο είναι.

    Ανεράϊδα, άμα βρεις χρόνο φτιάξτη και θα με θυμηθείς.Δεν υπάρχει λόγος να με ευχαριστείς.Ευχαρίστηση για μένα είναι οι επισκέψεις σας στο μπλογκοσπιτάκι μου.Ε, να μην σας κεράσω και ένα γλυκάκι?Τι οικοδέσποινα είμαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εριφίλη σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και καλώς σε βρήκα!
    Μμμμμ!!!!
    Πολύ νόστιμη και όμορφη η σελίδα σου!
    Θα μου φανεί χρήσιμη.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eva F. σας επισκεπτομαι όλους αλλά είναι λίγο δύσκολο κάθε μέρα να αφήνω σχόλια σε όλους.Δεν επαρκεί ο χρόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ θέλω ΚΑΙ να νηστέψω ΚΑΙ να κάνω δίαιτα! Αχ...δύσκολο αλλά νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή