Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ζωγραφική με λαδοπαστέλ και....μία βελόνα

Γειά σας και πάλι φίλοι μου. Ξέρω, χάθηκα. Δεν θα σας δικαιολογηθώ. Απλώς το πρόγραμμά μου είναι υπερφορτωμένο. Λίγο οι δουλειες, λίγο τα χρόνια που περνάνε, λίγο τα μαθήματα, και χρόνος για αναρτήσεις καθόλου. Σας επισκέπτομαι όμως και διαβάζω τα νέα σας.
Τα μαθήματα ζωγραφικής συνεχίζονται εντατικά. Και φυσικά θα αναρωτιέστε τί σόι ζωγραφική είναι αυτό που βλέπετε. Λοιπόν! Αυτό είναι κάτι νέο που μάθαμε. Ζωγραφική, κάτι σαν χαρακτική, με λαδοπαστέλ και μία οδοντογλυφίδα. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος. Μία οδοντογλυφίδα, αντικαθιστά το πινέλο. Δεν είναι δα και κανένα καλλιτέχνημα, είναι όμως πρωτότυπο.
Και για να σας λύσω την απορία, και να σας βάλω και σε πειρασμό, θα σας εξηγήσω πως γίνεται.
Αρχικά στρώνουμε (πάντα το κάνουμε αυτό ) μία εφημερίδα στον χώρο που θα εργαστούμε.Παίρνουμε ένα μπλόκ ακουαρέλλας ή σκίτσων και φτιάχνουμε ένα σχήμα με τετραγωνάκια, το μέγεθος εξαρτάται από το σχέδιό μας. Κάνουμε δηλαδή κάτι σαν σκακιέρα (σχ. 1)
σχ.1

Στην συνέχεια με τα λαδοπαστέλ (κάτι σας κηρομπογιές) βάφουμε τα τετραγωνάκια χρησιμοποιώντας όλα τα χρώματα, εκτός από το άσπρο και το μαύρο. ΄Οπως βλέπετε στο σχ. 2
σχ. 2

Αφού βάψουμε όλα τα τετράγωνα, μετά παίρνουμε το μαύρο χρώμα και σκεπάζουμε όλα τα τετράγωνα, όπως βλέπετε στο σχ. 3

σχ. 3

Κατόπιν με μία οδοντογλυφίδα, εγώ προτιμώ μία καλτσοβελόνα, φτιάχνουμε το σχέδιο που θέλουμε και το οποίο είναι κάπως έτσι........ σχ. 4σχ. 4 Γοργόνα

Πλάκα έχει. Προσέξτε μόνο να μην ξεχαστείτε και πιάσετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας όσο δουλεύετε, γιατί αν κοιταχτείτε στον καθρέφτη θα είστε σαν καρβουνιάρηδες. Ετσι βγήκε και το πρόσωπο της γοργόνας και ας είναι μέσα στο νερό!!!
Δεν είναι κανένα σπουδαίο έργο, είναι μικρούλι, και το έφτιαξα στα γρήγορα για να σας δείξω την τεχνική και για να δοκιμάσω πως θα δείχνει σε ένα καδράκι που έχω φτιάξει.
΄Εχω σε εκκρεμότητα και ένα πίνακα που φτιάχνω, δουλεύω μία Νεκρή φύση με κεφάλι ταύρου, του Πικάσο.
Πάντως τις να σας πω.Πολύ μας μπερδεύει η δασκάλα.Πάνω που "στρώσαμε" λίγο με τα πινέλα μας άρχισε τα περίεργα. Πρώτα αυτό που σας έδειξα. Τώρα λέει να πάρουμε λινόλεουμ, ρολό, μελάνια για να κάνουμε χαρακτική. Σαν να μην μας τα λέει καλά. Δεν μας δείχνει τίποτα κολπάκια ζωγραφικής, μήπως και φτιάξουμε τίποτα της προκοπής!!Για να γίνουμε χαράκτες λίγο χλωμό το βλέπω, και θα έλεγα και χωρίς ενδιαφέρον. ΄Ασχετο, αλλά προτιμώ την χαλκογραφία. Και κοστίζουν και ένα σωρό λεφτά τα υλικά. ΄Ασε που είναι και δύσκολο να τα βρούμε εδώ. Μόνο από Αθήνα και μέσω ίντερνετ.

Αρκετά σας κούρασα όμως με την φλυαρία μου. Σας εύχομαι Καλό τριήμερο, αν και ο καιρός είναι ενάντιος, καλή ξεκούραση και αν έχετε ελεύθερο χρόνο ασχοληθείτε με αυτά που αγαπάτε και σας ευχαριστούν.
Και φυσικά να μην ξεχάσω, εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όσους εορτάζουν σήμερα. Κωνσταντίνους, Κωνσταντίνες και φυσικά στις Ελενίτσες.

Στις φίλες μου Eleni και Ελενα (από τις συνταγες της καρδιάς) χρόνια σας Πολλά.

19 σχόλια:

  1. Αχ τι καλό, πολύ μου άρεσε,πλάκα έχει και φαίνεται ότι σε ξεκουράζει,δεν την ήξερα αυτή τη τεχνική σ' ευχαριστώ πολύ που μου την έμαθες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Ερυφιλη μου. Μου αρέσει πολύ το χόμπι σου!!! Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εριφύλη μου,δεν έχεις δίκιο,πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική!Αυτές οι τεχνικές πολύ μ΄αρέσουν,είναι κάτι πέρα από τα συνηθισμένα!
    Θα τη δοκιμάσω-άσε με τα παστέλ γενικά γίνεσαι γεμάτη χρώμα,όπου κι αν ακουμπήσεις.Είναι ωραίο το αποτέλεσμα!
    Φιλάκια!

    Ευχαριστώ για τις ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα μεγάλο ευχαριστώ,για την εξήγηση της τεχνικής!
    Το ξέχασα να το γράψω προηγουμένως και θεωρώ ότι στο ώφειλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερυφιλη μου η ζωγραφικη ειναι οτι πιο πολυπλοκο και συγχρονος χαλαρο εχω ασχοληθει και την αγαπαω πολυ.
    Σευχαριστουμε για τις οδηγιες για τα λαδοπαστελ πραγματικα ειναι πολυ ενδιαφερον τεχνικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγω παλι δεν καταλαβα γιατι βαφετε τα τετραγωνα και μετα τα μαυριζετε
    ο πινακας παντως μου αρεσε πολυ Εριφυλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν κάτι τέτοιο πρέπει να είχαμε μάθει στο δημοτικό. Προσπαθούσα να θυμηθώ πώς γίνεται και να που μου το θύμισες! Να΄σαι καλά! Το μόνο που θυμόμουν είναι το μαύρο που με κάτι το ξύναμε- γίνεται και με κερί από κάτω ή θυμάμαι λάθος?(πάνε και τόσα χρόνια από το δημοτικό!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ααααα αυτό το είχαμε κάνει όταν πήγαινα (πολύυυ) παλία στη ζωγραφική!!Είναι καταπληκτικό και εντυπωσιακότατο!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι, αυτά τα κάναμε στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό και του χρόνου θα βάλω και τα παιδάκια μου να το κάνουν. Είναι πολύ... βρομερό, αλλά είναι και πολύ εντυπωσιακό. Φαντάζεσαι χαρά που θα κάνουν τα πρωτάκια;;; χιχιχιχιχιχιχιχι!
    Με τα πουλερικά δεν τα πάω καλά, η γοργόνα σου... τέλειααααα!!!

    φιλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ χρήσιμη τεχνική, σκέφτηκα κι εγώ να την κάνω με τα παιδιά....Βέβαια θα γίνουν μες στη μουτζούρα, αλλά έτσι κι αλλιώς....Τώρα γι' αυτό που λες με τη δασκάλα, συμφωνώ εκατό τοις εκατό μαζί σου.....Δεν είναι ανάγκη να σας τα μάθει όλα μαζί. Οι υπόλοιποι στην τάξη τι λένε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @rena πραγματικά μοιάζει με παιχνίδι και είναι διασκεδαστικό. Και αν δώσεις προσοχή στο θέμα που θα ζωγραφίσεις, το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Θα δοκιμάσω μόνο με 2 χρώματα από κάτω να δω πως βγαίνει.

    @evie χαίρομαι που σου αρέσει.Περιμένω την συνέχεια (Part 2) της ιστορίας.Αλήθεια ο Μίνωας τι απέγινε?

    @Eleni όσο πιο μεγάλα κάνεις τα τετράγωνα τόσο πιο όμορφο είναι το αποτέλεσμα.Αυτό που έφτιαξα στο μάθημα θα γινόταν πολύ καλό, αλλά τα παστέλ που είχα πάρει (ήταν και από τα ακριβά τρομάρα τους) ήταν μάπα.΄Εβγαιναν φλούδες φλούδες και κουράστηκα.Αυτό που έφτιαξα για να σας δείξω την τεχνική δεν με κούρασε καθόλου αλλά δεν έδωσα την πρέπουσα σημασία στο θέμα.Τέλος πάντων εσείς καταλάβατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @neli πραγματικά είναι πολύ όμορφη τεχνική, αλλά πρόσεξε τι λαδοπαστέλ θα πάρεις.΄Εγώ με τα πρώτα την πάτησα.

    @Ρίκη μου Πριν δω το αποτέλεσμα την ίδια απορία είχα και εγώ.΄Ομως το μαύρο το βάζουμε για φόντο.Χαράσσοντας, το σχέδιο βγαίνει πολύχρωμο σε μαύρο φόντο.

    @Φωτεινή μου, κάτι έχω ακούσει και εγώ για κερί που το βάφουν και το χαράσσουν, αλλά ακόμα δεν το έχουμε κάνει.Εγκαυστική νομίζω το λένε.

    @Magda όταν λές πολύυυυ παλιά τι εννοείς?΄Οταν ήσουν στην κοιλιά της μαμάς σου?Μάλλον όταν ήσουν πρωτάκι όπως λέει και η Marilia.

    @Marilia, όχι απλώς βρωμερό, ούτε όταν καθαρίζεις το τζάκι δεν βγάζει τόση μαυρίλα,τα μικρά όμως θα το καταευχαριστηθούν.Δώστους χρώματα και άστα ελευθερα.Ευτυχώς καθαρίζει εύκολα με το νερό οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά.΄Οσον αφορά την γοργόνα είναι άρπα κόλλα δουλειά. ΄Ετσι για να σας δείξω πως γίνεται η διαδικασία.

    @Ανεράιδα μου τα παιδιά τρελλαίνονται να παίζουν με χρώματα, οπότε θα το λατρέψουν.΄Οσον αφορά τις "συμμαθήτριές" μου με κάποιες που μίλησα τηλεφωνικά, την ίδια γνώμη έχουν.Anyway, το πρόβλημα θα λυθεί την Δευτέρα στο μάθημα.΄Ασε που θα κάνουμε υπερεντατικά μαθήματα, γιατί ήταν να τελειώσουμε μέσα Ιουλίου και τώρα πρεπει λέει να τελειώσουμε Ιούνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαχαχα!Ναι καλέ,στην πρώτη δημοτικού πήγαινα ζωγραφική!!:):):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εριφυλη μου πρώτα απ' όλα σε ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σου!!

    Το χόμπυ σου μου αρέσει πολύ, κάθε φορά έχεις να μας παρουσιάσεις και κάτι καινούριο!!!
    Καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πέρασα γιά να ανταποδώσω την επίσκεψή σου στο dodoulis και βρέθηκα σε ένα πολύχρωμο, χαρούμενο και δημιουργικό ιστο-σπίτι, γεμάτο ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμφωνώ... Δεν νομίζω ότι σας τα λέει και πολύ καλά η δασκάλα...
    Εντάξει, τα διάφορα κόλπα μπορεί να έχουν ενδιαφέρον, να έχουν πλάκα, αλλά υπάρχουν ένα σωρό βασικά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ελενα, γι'αυτο και το ονόμασα δημιουργικές ανησυχιες.Είμαι πραγματικά ανήσυχο άτομο (Δημιουργικά εννοώ)και δεν μπορώ επ' ουδενί να φανταστώ τον εαυτό μου άπραγο.Πρέπει πάντα να έχω κάποια ασχολία ακόμα και όταν πίνω καφέ.

    @dodo ειλικρινά χαίρομαι που βρίσκεις ενδιαφέρον το μπλογκοσπιτάκι μου.Και το δικό σου όμως, άπαιχτο.Χαρούμενο, χιουμοριστικό και πολύ πολύ έξυπνο.

    @H.Constantinos βλέπω ότι οι περισσότεροι συμφωνείτε μαζί μου σχετικά με τα μαθήματα.Το ίδιο λέω και εγώ.Υπάρχουν ένα σωρό βασικά που πρέπει να μάθουμε και εμείς γυρεύουμε φρου φρου και μεταξωτές κορδέλλες.Θα πατήσω πόδι την Δευτέρα.Ζωγραφική είπαμε, ζωγραφική θα κάνουμε.Αν θέλαμε χαρακτική θα επιλέγαμε άλλο τμημα.
    Πάντως μόλις τελειώσω με τα ΝΕΛΕ, θα ξεκινήσω με την Mariela.Βλέπεις αυτά ήταν δωρεάν γιατί να τα έχανα? Κάτι θα μάθω και από αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα Εριφύλη,
    είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι το blog σου και διαπιστώνω πως έχουμε την ίδια αγάπη για τη ζωγραφική, διάβασα όσα γράφεις για τα μαθήματα ζωγραφικής και όντως η χαρακτική μου φαίνεται εκτός.. Εγώ έχω ξεκινήσει εδώ και καιρό τα μαθήματα ζωγραφικής που κάνει η Μαριέλα και είμαι πολύ ευχαριστημένη, έχω δει πραγματικά τεράστια διαφορά στα έργα που φτιάχνω.
    Είναι αναλυτική και επεξηγηματική συν ότι κάθε φορά σε βοηθάει με τις διορθώσεις κάθε εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΜΠΡΑΒΟ!πολυ ωραια τεχνική και θα αρέσει στα παιδια 10-12 ετων μου εδωσες ιδεα για δραστηριότητες!!!ευχαριστώ!!!καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή