Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Τσουρέκια και αυγά Πασχαλινά

Φίλοι μου, ήδη φθάσαμε με την θέληση του θεού στην μέση της Μεγ. Εβδομάδας. Αυτή η εβδομάδα για μένα, έχει πάντα κάτι το διαφορετικό. Λατρεύω την Βυζαντινή μουσική, και όπως καταλαβαίνετε την εβδομάδα αυτή την απολαμβάνω. Τα τροπάρια και οι ψαλμοί της Εβδομάδας των Παθών κατά την γνώμη μου είναι τα ωραιότερα όλων. Δεν αρκούν όμως οι ωραίοι στίχοι, χρειάζεται και η σωστή εκτέλεση, και εδώ έχουμε το τέλειο. Στην εκκλησία της Ενορίας μας, έχουμε το προνόμιο να έχουμε δύο εξαιρετικούς ψάλτες με όλη την σημασία της λέξεως. Θα τους ονομάσω γιατί το αξίζουν πραγματικά. Είναι ο Γιάννης ο Ζωγράφος και ο Γιάννης ο Μπούτσης. Με τις εξαίρετες ερμηνείες τους, η λειτουργία είναι απόλαυση.
Εκτός όμως από την εκκλησία, εμείς οι νοικοκυρές και εργαζόμενες, έχουμε και άλλες ασχολίες. ΄Εχουμε τις ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι, τα φαγητά και τα γλυκά. Θα σας πω την αδυναμία μου. Λατρεύω τα τσουρέκια. Τα τρώω όλο τον χρόνο. Επειδή όμως είναι λίγο χρονοβόρα στην παρασκευή τους, τα φτιάχνω μόνο το Πάσχα. ΄Εχω μία συνταγή πολύ εύκολη και με εκατό τοις εκατό επιτυχία και θα την αναρτήσω για όλους εσάς που αγαπάτε τα τσουρέκια.



Τσουρέκια Πασχαλινά

3 κιλά αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
250 γραμ. νωπή μαγιά
1 κουπα χλιαρό νερό για να διαλύσουμε την μαγιά
12 αυγά και 2 για το άλειμμα
2 ποτήρια νερού γάλα καυτό
2 super fresco
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
1 φακελλάκι μαστίχα
1 φακελλάκι μαχλέπι
6 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
Σουσάμι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπώλ αναπιάνουμε την μαγιά.Δηλαδή την λυώνουμε με το χέρι μας προσθέτοντας το χλιαρό νερό και ρίχνουμε και 2 χούφτες αλεύρι. Φτιάχνουμε ένα χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.(περίπου 1 ώρα)
Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε τα 12 αυγά, την ζάχαρη, το αλάτι, την μαστίχα και το μαχλέπι κοπανισμένα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μαγιά που έχει φουσκώσει. Ανακατεύουμε με το χέρι μας αυτά τα υλικά και κατόπιν παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ενδιάμεσα ρίχνουμε και το καυτό γάλα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε από έξω προς τα μέσα .Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά, λυώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και έτσι ζεστό όπως είναι βουτάμε μέσα τα χέρια μας και εν συνεχεία ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε όλο το βούτυρο. Η ζύμη δεν γίνεται σφικτή επειδή το βούτυρο είναι ζεστό. Μην σας ανησυχήσει αυτό.Σκεπάστε τη με ένα καθαρό πανί και από επάνω ρίξτε μία κουβέρτα για να μην κρυώσει το ζυμάρι, και αφήστε να φουσκώση η ζύμη, περίπου 2 ώρες. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο παίρνουμε ζυμάρι, φτιάχνουμε πλεξούδες, τις βάζουμε στο ταψί και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. Μόλις φουσκώσουν αλοίφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε σουσάμι και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μισή περίπου ώρα (εγώ χρησιμοποιώ ψήσιμο με αέρα γιατί βάζω 2 ταψιά). ΄Οταν ψηθούν και κρυώσουν τα τυλίγω σε μεμβράνη και διατηρούνται φρεσκότατα.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση.

Φέτος πειραματίστικα και με το βάψιμο των αυγών. Αυτά που βλέπετε τα έχω βάψει με κρεμμυδόφυλλα. Καλούτσικα έγιναν. ΄Ετσι για αλλαγή.

Και μην νομίσετε πως με τα τσουρέκια τελειώσατε τις δουλειές!!!Εχουμε κουλουράκια, βάψιμο αυγών, γλυκά ψυγείου, γαρδούμπες, μαγειρίτσα, κοκορέτσι............Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Το κυριότερο είναι η υγεία. ΄Ολα τα άλλα έπονται.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Πιάτα και κεριά με τεχνική ντεκουπάζ

Φίλοι μου γειά σας και Χρόνια Πολλά.Του Ευαγγελισμού αύριο. Διπλή γιορτή, και για τον Χριστιανισμό και για το ΄Εθνος μας. Πολύχρονοι οι Ευάγγελοι και οι Ευαγγελίες, και να είμαστε καλά να θυμώμαστε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν και όλοι λίγο πολύ έχουμε ξεκινήσει τις ετοιμασίες.Φυσικά όπως κάθε χρόνο την πρώτη θέση στην λίστα έχουν, μετά τον οβελία φυσικά, τα δωράκια για τους αγαπημένους μας. ΄Ετσι και εγώ τελείωσα κάποια δωράκια, βλέπετε την μεγάλη εβδομάδα την αφιερώνω στις δουλειές και στην εκκλησία και δεν έχω χρόνο για κατασκευές. 'Εφτιαξα λοιπόν κάποια πιάτα και μερικά κεριά ακόμα. Σας τα παρουσιάζω, αν και στην φωτογραφία πρέπει να πάρω με άριστα το δέκα, πέντε.
Δύο κεριά τα οποία προορίζω για συνθέσεις. Θα δω. Δεν μου κάθονται καλά στο μάτι.
Πιάτο με Πασχαλιές.


Πιάτο με λουλούδια

Πιάτο με κουνελάκια ορχήστρα

Πιάτο με αγγελάκια


Και τρία κεράκια ζωγραφισμένα, με ευχές. Προς το παρόν αυτά. Μέχρι το Σ/Κ μπορεί να φτιάξω και τίποτα άλλο αλλά το βλέπω λίγο χλωμό.
Χρόνια Πολλά και πάλι για αύριο και με υγεία.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

Kολιέ σε Εθνικ στύλ

Φίλοι μου παρά τα προβλήματα με το αυχενικό μου, πάθηση της ηλικίας βλέπετε, κατάφερα να τελειώσω επιτέλους κάποια από τα κοσμήματα που έχω ξεκινήσει. Το κολιέ που θα σας δείξω, είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από χαρτοπολτό και προορίζεται για δώρο σε μία πολύ καλή φίλη.
Και τα υπόλοιπα για δωράκια τα προορίζω, τώρα το Πάσχα, γιατί πιστεύω ότι το χειροποίητο δώρο έχει άλλη αξία. Υπάρχει βλέπετε το μεράκι και η αγάπη του κατασκευαστή.

Και επειδή κάποιες φίλες με ρωτάνε τι εννοώ όταν λέω ότι τα κοσμήματά μου τα έχω και στεγνώνουν, θα σας δείξω την παλλέτα κατασκευών μου, τα κοσμήματά μου δηλαδή πριν συναρμολογηθούν. Διότι φτιάχνω τις "χάντρες", τις βάφω, τις γυαλίζω και μετά τις συναρμολογώ. Είναι χρονοβόρο αλλά μου αρέσει.
Τι λέτε λοιπόν?Πως σας φαίνεται το κολιέ? Θα αρέσει στην φίλη μου?

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Τεχνική χαρτοπετσέτας.....Ψωμιέρα

Η κόρη μου είχε μιά ψωμιέρα την οποία είχε στην αποθήκη και δεν την χρησιμοποιούσε γιατί είχε χαλάσει το λούστρο της. Της είπα λοιπόν να μου την φέρει να δω τι μπορώ να κάνωΜόλις την είδα της είπα. Σε τρείς ώρες δεν θα έχεις πλέον ψωμιέρα. Θα σου την φτιάξω.....θήκη για τα καλλυντικά σου. Στην αρχή γέλασε. ΄Οταν όμως είδε το αποτέλεσμα μου είπε" Μαμά δεν το περίμενα ότι θα γίνει έτσι. Θα την βάλω επάνω στην τουαλλέτα μου, να βάζω μέσα τα καλλυντικά μου".

Δεν ξέρω ποιά είναι η δική σας γνώμη, εγώ πάντως θα μπορούσα να την φανταστώ για πάρα πολλές χρήσεις, εκτός από ψωμιέρα.
Καλό Σαββατοκύριακο φίλοι μου.

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010

Τεχνική χαρτοπετσέτας

Συνεχίζω φίλοι μου, ακάθεκτη τις κατασκευές μου για να προλάβω τις εορτές του Πάσχα. Τελείωσα ένα ρολόι, και έχω μισοτελειώσει τα κεριά. Σας βάζω κάποια να τα δείτε, για να μου πείτε άν και τι μπορώ να τους προσθέσω. Εχω σκεφτεί κάτι, αλλά και άλλες γνώμες δεν θα ήταν ασχημες.
Επίσης τελειώνω και ένα κολιέ Εθνίκ που θέλω να το κάνω δώρο σε μία καλή φίλη. Αυτά τα έχω και στεγνώνουν γιατί τώρα τον χειμώνα ο χαρτοπολτός δεν στεγνώνει εύκολα.

Θα μου πείτε δεν έχεις άλλη δουλειά να κάνεις? Αν έχω λέει.Με αυτά όμως ξεδίνω. Αντί να πάω στον ψυχολόγο κανω εργοθεραπεία. Και πιστέψτε με είναι αποτελεσματική και λιγότερο δαπανηρή. Και όπως λέει και η Πετρούλα.....μόλις τελείωσαααα. Φιλιά.

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2010

Τεχνική χαρτοπετσέτας......Μπουκάλια

Φίλοι μου, έχω "κολλήσει" με το ντεκουπάζ. Επισκέπτομαι τα διάφορα μπλόγκς και τρελλαίνομαι.Το ένα καλύτερο από το άλλο. Δεν χορταίνω να βλέπω. Και να μου αρκούσε αυτό καλά θα ήταν. Θέλω και να φτιάχνω. Είχα λίγο ελεύθερο χρόνο ήρθα και τον γέμισα και αυτόν.Τελευταία "πειράματα" τα μπουκάλια.
Είμαι φανατική της ανακύκλωσης και δυσκολευόμουν να τα πετάξω. ' Ετσι βρήκα τρόπο να τα αξιοποιώ. Και πιστεύω πως δεν θα είναι άσχημα δωράκια για το Πάσχα.
Η κριτική επιτροπή έτοιμη? Ιδού δύο από τα έργα μου.




Να και μία πέτρα με ντεκουπάζ. ΄Οχι δεν μου τελείωσαν τα ανακυκλούμενα υλικά. Απλώς λατρεύω και τις ζωγραφιστές πέτρες. Τι ζωγραφική τι χαρτοπετσετοκολλητική. Μικρή διαφορά. Εν ευθέτω χρόνω θα σας δείξω και ζωγραφική. Με τον καιρό θα καταλάβετε ότι οι ανησυχίες μου δεν έχουν τελειωμό. Να δω μόνο τι θα τα κάνω όλα αυτά στο τέλος!!!!

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2010

Πάστα Φλώρα νηστήσιμη

Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα της Σαρακοστής φίλοι μου, και πολλοί από εμάς νηστεύουν.Υπάρχουν και άλλοι πάλι που δεν νηστεύουν αλλά προσέχουν την διατροφή τους.Σε όλους αυτούς λοιπόν απευθύνεται η πιο κάτω συνταγή. Είναι απλή στην παρασκευή της, με υλικά που συνήθως όλοι έχουμε στο σπίτι,υγιεινή και πεντανόστιμη.
Τώρα θα μου πείτε, εγκατέλειψες τα κοσμήματα και το ντεκουπάζ, και το έριξες στην ζαχαροπλαστική? Η μηχανή για να δουλέψει θέλει και καύσιμα. ΄Ετσι και εγώ το απογευματάκι με το καφεδάκι μου θέλω και ένα γλυκάκι. Κατι ελαφρύ. Εξάλλου σας είπα ότι ασχολούμαι με πολλά πράγματα άσχετα μεταξύ τους. Εξ ού και το όνομα του μπλόγκ μου.
Στο δια ταύτα λοιπόν.

Πάστα Φλωρα νηστήσιμη

Υλικά

41/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι τσαγιού καλαμποκέλαιο
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
7 κουταλιές της σούπας κονιάκ
10 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού (μισό φλυτζάνι)
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό μπαίκιν
2 φλυτζάνια τσαγιού μαρμελάδα της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα ροδάκινο)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το μπαίκιν στο αλεύρι. Σε μία λεκανίτσα χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και προσθέτουμε το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για να γίνει μία ζύμη μάλλον μαλακη. Χωρίζουμε το ζυμάρι στην μέση. Το ένα κομμάτι το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψάκι μας (Νο 28 ή 30) πατώντα το με το χέρι μας.Από το άλλο ζυμάρι παίρνουμε λίγο και πλάθουμε κορδονάκια στο μέγεθος δακτύλου, και τα τοποθετούμε γύρω γύρω στην άκρη του φύλλου σαν στεφανάκι. Ρίχνουμε επάνω στο φύλλο την μαρμελάδα και την απλώνουμε με ένα πηρούνι. Στην υπόλοιπη ζύμη ρίχνουμε λίγο αλευράκι(2 κουταλιές της σούπας) για να σφίξει λίγο και πλάθουμε κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στην μαρμελάδα καφασωτά έτσι ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι ή τετράγωνα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά. ΄Οταν κρυώσει

Θα επανέλθω συντόμως με νέες δημιουργίες. Καλό Σ/Κ σας εύχομαι.

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

Δημιουργιες....ντεκουπαζ

Κάποτε ήταν ένα κουτί από μέλι. Μετά από κάποιες.....επεμβάσεις, βάψιμο, ντεκουπάζ, βερνίκι, έγινε μία μολυβοθήκη και φιλοξενεί τα πινέλα ζωγραφικής μου.

Επίσης ξεκίνησα να φτιάχνω κάποια κεριά, για τις πασχαλινές συνθέσεις που θα φτιάξω, για τα δωράκια μου.