Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Τσουρέκια και αυγά Πασχαλινά

Φίλοι μου, ήδη φθάσαμε με την θέληση του θεού στην μέση της Μεγ. Εβδομάδας. Αυτή η εβδομάδα για μένα, έχει πάντα κάτι το διαφορετικό. Λατρεύω την Βυζαντινή μουσική, και όπως καταλαβαίνετε την εβδομάδα αυτή την απολαμβάνω. Τα τροπάρια και οι ψαλμοί της Εβδομάδας των Παθών κατά την γνώμη μου είναι τα ωραιότερα όλων. Δεν αρκούν όμως οι ωραίοι στίχοι, χρειάζεται και η σωστή εκτέλεση, και εδώ έχουμε το τέλειο. Στην εκκλησία της Ενορίας μας, έχουμε το προνόμιο να έχουμε δύο εξαιρετικούς ψάλτες με όλη την σημασία της λέξεως. Θα τους ονομάσω γιατί το αξίζουν πραγματικά. Είναι ο Γιάννης ο Ζωγράφος και ο Γιάννης ο Μπούτσης. Με τις εξαίρετες ερμηνείες τους, η λειτουργία είναι απόλαυση.
Εκτός όμως από την εκκλησία, εμείς οι νοικοκυρές και εργαζόμενες, έχουμε και άλλες ασχολίες. ΄Εχουμε τις ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι, τα φαγητά και τα γλυκά. Θα σας πω την αδυναμία μου. Λατρεύω τα τσουρέκια. Τα τρώω όλο τον χρόνο. Επειδή όμως είναι λίγο χρονοβόρα στην παρασκευή τους, τα φτιάχνω μόνο το Πάσχα. ΄Εχω μία συνταγή πολύ εύκολη και με εκατό τοις εκατό επιτυχία και θα την αναρτήσω για όλους εσάς που αγαπάτε τα τσουρέκια.



Τσουρέκια Πασχαλινά

3 κιλά αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
250 γραμ. νωπή μαγιά
1 κουπα χλιαρό νερό για να διαλύσουμε την μαγιά
12 αυγά και 2 για το άλειμμα
2 ποτήρια νερού γάλα καυτό
2 super fresco
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
1 φακελλάκι μαστίχα
1 φακελλάκι μαχλέπι
6 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
Σουσάμι για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπώλ αναπιάνουμε την μαγιά.Δηλαδή την λυώνουμε με το χέρι μας προσθέτοντας το χλιαρό νερό και ρίχνουμε και 2 χούφτες αλεύρι. Φτιάχνουμε ένα χυλό και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.(περίπου 1 ώρα)
Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε τα 12 αυγά, την ζάχαρη, το αλάτι, την μαστίχα και το μαχλέπι κοπανισμένα, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μαγιά που έχει φουσκώσει. Ανακατεύουμε με το χέρι μας αυτά τα υλικά και κατόπιν παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ενδιάμεσα ρίχνουμε και το καυτό γάλα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε από έξω προς τα μέσα .Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά, λυώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και έτσι ζεστό όπως είναι βουτάμε μέσα τα χέρια μας και εν συνεχεία ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε όλο το βούτυρο. Η ζύμη δεν γίνεται σφικτή επειδή το βούτυρο είναι ζεστό. Μην σας ανησυχήσει αυτό.Σκεπάστε τη με ένα καθαρό πανί και από επάνω ρίξτε μία κουβέρτα για να μην κρυώσει το ζυμάρι, και αφήστε να φουσκώση η ζύμη, περίπου 2 ώρες. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο παίρνουμε ζυμάρι, φτιάχνουμε πλεξούδες, τις βάζουμε στο ταψί και αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν. Μόλις φουσκώσουν αλοίφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε σουσάμι και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μισή περίπου ώρα (εγώ χρησιμοποιώ ψήσιμο με αέρα γιατί βάζω 2 ταψιά). ΄Οταν ψηθούν και κρυώσουν τα τυλίγω σε μεμβράνη και διατηρούνται φρεσκότατα.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση.

Φέτος πειραματίστικα και με το βάψιμο των αυγών. Αυτά που βλέπετε τα έχω βάψει με κρεμμυδόφυλλα. Καλούτσικα έγιναν. ΄Ετσι για αλλαγή.

Και μην νομίσετε πως με τα τσουρέκια τελειώσατε τις δουλειές!!!Εχουμε κουλουράκια, βάψιμο αυγών, γλυκά ψυγείου, γαρδούμπες, μαγειρίτσα, κοκορέτσι............Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Το κυριότερο είναι η υγεία. ΄Ολα τα άλλα έπονται.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ & ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

13 σχόλια:

  1. Φανταζομαι θα ειναι υπεροχο!
    Μμμμμμμμ μου τρεχουν τα σάλια της λιχουδας της γλυκατζούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Εριφύλη! Και του χρόνου!! Ευχαριστούμε και για τη συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, υγεία, αγάπη και χαρά σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eριφύλη και του χρόνου!!!
    Την ίδια συνταγή έχουμε,το ίδιο τα φτιάχνω,τα έφτιαξα δλδ χθες.Να είμαστε καλά και με υγεία,να περάσουμε όμορφα με την οικογένειά μας!
    Καλό Πάσχα-Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εριφύλη χρονια πολλά !!!τέλειο το τσουρεκακι σου και του χρόνου να εισαι καλα!!!
    Καλή Ανάσταση με υγεια να χαρουμε το Αγιο Φως του Κυριου!!!
    Και εμεις εχουμε σε μια εκκλησια της πολης μας εναν ψαλτη που σε καθηλωνει και σε μαγευει η ψαλμωδικη φωνή του,γι αυτο και εγω πηγαινω εκει για να εκκλησιαστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ όλες πάρα πολύ και σας εύχομαι Καλό μήνα, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή Ανάσταση!!! Να περάσεις καλά αυτές τις μέρες μαζί με όσους αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μήνα, Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εριφύλη μου σου εύχομαι να περάσεις όμορφα με τους αγαπημένους σου! Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά, με υγεία. Και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χριστός Ανέστη!Χρόνια πολλά!
    Να χαίρεσαι την οικογένειά σου,πάντα με υγεία και αγάπη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή