Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Μουστοκούλουρα και ......βραβεία

Καθαρά φθινοπωρινή μέρα φίλοι μου σήμερα.Ψιλόβροχο έχουμε εμείς εδώ και δροσούλα. Ανοίγοντας τώρα το πρωί τον υπολογιστή μου με περίμεναν εκπλήξεις. Δύο βραβεία από την Μαρία και την Eleni. Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε. Αυτό σημαίνει ότι κάτι προσφέρω και εγώ στην μπλογκοπαρέα.
Θα τα αναρτήσω στο μπλόγκ μου αλλά δεν θα τα χαρίσω με την σειρά μου σε άλλους διότι τότε θα έπρεπε να απαριθμήσω 150 ονόματα. Γι'αυτό όσοι περάσετε από το μπλόγκ μου πάρτε με την σειρά σας τα βραβεία, γιατί πραγματικά δεν θέλω να ξεχωρίσω κανέναν.
Σήμερα δεν έχει κατασκευές. Εχει ζαχαροπλαστική. Τα κουλουράκια που αυτή την εποχή είναι στο φόρτε τους, είναι υγιεινά, συνοδεύουν ευχαριστα τον καφέ, το σνακ στην δουλειά, το κολατσιό για τα παιδάκια που πάνε σχολείο. Τα έφτιαξα εχθές γιατί περιμένω την εγγονούλα μου και θα της τα δώσω να τα τρώει στον παιδικό.

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο

1 ποτήρι του νερού μούστο χλιαρό

1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη

½ ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι

1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ

Τον χυμό από 1 λεμόνι

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη)

1 φακελλάκι αμμωνία

1 κιλό και 2 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε το λάδι, τον μούστο , την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα, τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία, τα κανελλογαρύφαλλα και ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη μαλακή που πλάθεται εύκολα. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά περίπου (εξαρτάται από τον φούρνο).

Γίνονται πεντανόστιμα και πολύ αφράτα. Καλή επιτυχία.

Το βραβείο μου και το βραβείο για όλους εσας που μου κάνετε παρέα, γιατί ξέχασα να σας πως ότι σήμερα έχει γενέθλια και το μπλόγκ μου. Και παρά τα όσα είπα παραπανω, το βραβείο πρέπει να το αφιερώσω στην Νένα, την Δημιουργία, την Αχτίδα και τους Αστροσυμμορίτες οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι αναγνώστες μου. Ειδικά η Νένα με βοήθησε πολύ στο στήσιμο του μπλόγκ και την ευχαριστώ.

13 σχόλια:

  1. Eριφύλη μου, αυτή η εποχή που ο μούστος έχει την τιμητική του, μου θυμίζει όμορφες εικόνες στο πατρικό μου σπίτι!!! Υπέροχα τα μουστοκούλουρά σου!!
    Καλό Σ/Κ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Εριφύλη μου,η συνταγή με τα μουστοκούλουρα ήρθε την κατάλληλη στιγμή για μένα.Ψαχνόμουν μέρες για μια συνταγή δοκιμασμένη και πετυχημένη που παρόλο τα βιβλία μαγειρικής αμέτρητα στο σπίτι η συνταγή η δοκιμασμένη έχει άλλη αξία!!!πόσο με ηρεμεί αυτή η ήσυχη βροχούλα που πέφτει πίνοντας καφεδάκι στο μπαλκόνι μου και χαζεύοντας γυρνώντας στα μπολκοσπιτάκια της παρέας!!!έχεις την καλημέρα μου και τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Anthivolon, το φθινόπωρο είναι η λατρεμένη μου εποχή.Για τα χρώματα, για τις γεύσεις, για τις μυρωδιές.Καλό Σ/Κ και σ' εσένα.

    @Maria αν σου πως πόσες συνταγές για μουστοκούλουρα έχω πετάξει και πόσα κουλουράκια δεν θα με πιστέψεις.΄Ολες οι συνταγές που μου έδιναν είχαν και κάτι λάθος.΄Οπότε έβαλα την ντροπή κατα μέρος και ζήτησα από μία φίλη μου που έχει εργαστήριο ζαχαροπλαστικής να μου δώσει την συνταγή αφού φυσικά την προσαρμόσει σε οικογενειακό μέγεθος.Είναι τα πρώτα μουστοκούλουρα τα οποία είναι αφράτα, γευστικά και πολύ εύκολα.Δοκίμασε την συνταγή και πές μου.Η πρώτη μου δουλειά το πρωί πριν αναρτήσω την συνταγή, ήταν να διαγράψω όσες είχα στον Η/Υ και να καταχωρήσω αυτή και μάλιστα με 3 αστεράκια για να ξέρω την επιτυχία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εριφύλη,εποχή του μούστου και το σπίτι πλημμυρίζει από τη μυρωδιά του!
    Θέλω κι εγώ να φτιάξω για τα κορίτσια,που πολύ τους αρέσουν.
    Αφού λες ότι είναι νόστιμα,θα τη δοκιμάσω.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου Εριφύλη. Τα κουλουράκια σου φαίνονται νοστιμότατα, θα τα δοκιμάσω μόλις ετοιμάσω το δικο μου μουστο. Σ'ευχαριστώ πολύ για το βραβείο που μου έδωσες, να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αγαπημένα,
    αυτόν τον μήνα τα μουστοκούλουρα έχουν την τιμητική τους, εγώ έφτιαξα μούστο με τα σταφύλια του Δημήτρη της ακτίδας και φυσικά τα μουστοκούλουρα που προέκυψαν τα μοιραστήκαμε, έτσι έπιασαν τόπο τα σταφύλια του που δεν τα έτρωγε κανείς, εγώ έφαγα μπόλικα και έφτιαξα και μούστο.....και του χρόνου λοιπόν!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ηρθα να τσιμπήσω κι εγώ μουστοκουλουρο! Συγχαρητήρια για το βραβείο Εριφύλη, πάντα τέτοια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μέχρι δω έφτασε το άρωμά τους καλή μου Εριφύλη. Ό,τι καλύτερο για την εποχή. Γεύση και άρωμα αυτή σου η ανάρτηση. Και στην προηγούμενη έγραψα αλλά δεν το πήρε.
    Να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλέ τσιλίαααααα σέλω κι εγώωωωωωωω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφησες τις ζωγραφικες κι επιασες τα κουλουρακια;
    Ωχ Παναγια μου, τρεξανε τα σαλια μου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι τα μόνα κουλούρια που μπορεί να φάω ένα δυο, αλλά φέτος μούστος μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί!!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΝΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ.
    ΠΑΙΡΝΩ ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ:)))ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ ΧΑΜΟΓΕΛΩΝΤΑΣ.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Εριφύλη μου! Να έχεις ένα υπέροχο φθινόπωρο.. αν και βλέπω οτι ξεκίνησες δυναμικά με τα μουστοκούλουρα!!! Να πάρω ένα??

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή