Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Η Βασιλόπιτα και η ιστορία της

Κάθε Πρωτοχρονιά το έθιμο θέλει να φτιάχνουμε Βασιλόπιτα και μέσα να βάζουμε ένα φλουρί. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν την ιστορία της Βασιλόπιτας; Η ιστορία της ξεκινά 1500 χρόνια πρίν, όταν επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας ήταν 0 σημαντικότερος από τους αγίους της εκκλησίας μας, ο Μέγας Βασίλειος. Την ίδια εποχή αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Ιουλιανός ο μετέπειτα επονομαζόμενος Παραβάτης. Σε μιά από τις εκστρατείες του πέρασε και από την Καισάρεια και είχε ζητήσει να του ετοιμάσουν προσφορές, εννοώντας χρυσάφι και πολύτιμα δώρα. Οι κάτοικοι όμως ήταν φτωχοί και έτσι ο Μέγας Βασίλειος του προσέφερε τρία κριθαρένια καρβέλια. Θυμωμένος από την προσφορά, όταν έφυγε από την πόλη σαν ανταπόδοση έστειλε τρείς μπάλες άχυρο. Τότε ο μέγας Βασίλειος του απάντησε τα εξής:"Εμείς σου προσφέραμε αυτό που είχαμε και τρώγαμε. Πιστεύω ότι και εσύ έκανες το ίδιο. Ευχαριστούμε"
Ο Ιουλιανός εξοργίστηκε με την απάντηση αυτή και ορκίστηκε πως όταν θα γύριζε από τη εκστρατεία θα κατέστρεφε την Καισάρεια. Πέρασε καιρός και έφθασαν πληροφορίες ότι ο Ιουλιανός επιστρέφει. Ο Μέγας Βασίλειος τότε, προσπαθώντας να σώσει τους πιστούς, τους είπε να συγκεντρώσουν ότι πολύτιμο είχε ο καθένας, για να τα δώσουν στον Ιουλιανό και να κατευνάσουν την οργή του. Κατόπιν έκαναν αγρυπνία και προσευχές για να σωθούν. Λίγο έξω όμως από την Καισάρεια τα στρατεύματα του Ιουλιανού νικήθηκαν και έτσι γλύτωσε το χωριό.
Ο Μέγας Βασίλειος ήθελε να επιστρέψει στους πιστούς τα χρυσαφικά τους, αλλά επειδή δεν ήξερε σε ποιόν ανήκει τί, έφτιαξε μικρές πιττούλες και μέσα έβαλε από ένα κόσμημα. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν στους πιστούς και λέγεται ότι ο καθένας στην πίτα που πήρε βρήκε μέσα το κόσμημα που είχε προσφέρει για την σωτηρία από τον Ιουλιανό.
Από τότε φτιάχνουμε κι εμείς βασιλόπιτες, με νόμισμα μέσα, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτου του αγίου.

6 σχόλια:

  1. ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιάααααααααααααααααα
    Πάντα με υγεία!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
    Ομορφη ευτυχισμένη, με υγεία και σύνεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον! Πραγματικά συγκινητικό! Καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη και ατελείωτες δημιουργικές ανησυχίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου, επειδή καταλαβαίνω ότι σε ενδιαφέρει η παράδοση αν θέλεις δες και μια άλλη εκδοχή σε αυτή τη σελίδα. http://firiki.pblogs.gr
    Καλή πρωτοχρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή