Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Γλυκειά ..........Βαρβάρα

Φίλοι μου καλημέρα σας. Της αγίας Βαρβάρας σήμερα. Πολύχρονες όλες οι εορτάζουσες.Σήμερα ξεκινούν τα Νικολοβάρβαρα όπως τα λένε. Οι μακαρίτισσα η πεθέρά μου έλεγε "Η αγία Βαρβάρα βαρβαρώνει (το κρύο), ο αι Σάββας σαβανώνει (ρίχνει χιόνι) και ο αι Νικόλας ασπρίζει τα γένια του (πολύ χιόνι). Φυσικά αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Εμείς εδώ όχι μόνο δεν έχουμε κρύο αλλά υπάρχει και φοβερή λιακάδα. Στο δια ταύτα λοιπόν.
Κάθε τέτοια μέρα η πεθερά μου έφτιαχνε "Βαρβάρα" ένα γλυκό που γίνεται με βάση το στάρι, προς τιμή της αγίας. Η ιστορία έχει ως εξής: Η αγία Βαρβάρα ήταν χριστιανή κόρη πλούσιου και φανατικού Διόσκουρου. ΄Ηταν δε τόσο το μίσος του για τους χριστιανούς ώστε όταν η κόρη του του εξομολογήθηκε ότι είναι χριστιανή, θαμπώθηκε από το κακό του και διέταξε έναν αξιωματικό του να την τιμωρήσει. Εκείνος θαμπωμένος από την αγνότητά της και την ομορφιά της προσπάθησε να την κάνει να αλλάξει πίστη. Εκείνη όμως ήταν πιστή στις ιδέες της. Τότε την βασάνισε πολύ αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Την επέστρεψε λοιπόν στον πατέρα της και αυτός τυφλωμένος από το μίσος του για τους χριστιανούς, και μη μπορώντας πλέον να την δει σαν κόρη του την αποκεφάλισε.
΄Οσον αφορά το έθιμο της Βαρβάρας, λέγεται ότι κάποτε ο Διόσκουρος, διέταξε τους αρτοποιούς της περιοχής του στο σιτάρι που θα ζυμώσουν για το ψωμί που θα αγόραζαν οι χριστιανοί να βάλουν δηλητήριο για να τους εξοντώσουν.
Η αγία Βαρβάρα έμαθε το μυστικό και ενημέρωσε τους χριστιανούς λέγοντάς τους να μην αγοράσουν ψωμί και να μαγειρέψουν κάτι πρόχειρο. Επειδή τότε στα σπίτια δεν υπήρχαν πολλά τρόφιμα και κάθε είδος ήταν σε μικρή ποσότητα, έβαλαν στο τσουκάλι ότι είχαν. Λίγο στάρι, λιγα φασόλια, λίγα κουκιά, σταφίδες. ΄Ετσι κατάφεραν να σωθούν από την μανία του Διόσκουρου και προς τιμή της αγίας εφτιαχναν κάθε χρόνο το γλυκό.

1 σχόλιο: