1200 γραμ. περίπου αλευρι
2 ποτήρια νερού λάδι καλό
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
2/3 ποτηριού νερού χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια γλυκού σόδα
1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι μπαίκιν
ξύσμα πορτοκαλιού από 3 πορτοκάλια
ξύσμα ενός λεμονιού
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο καρύδι
Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
2 ποτήρια νερού μέλι
2 ποτήρια νερό
φλούδα λεμονιού
ξύλο κανέλλα
Εκτέλεση
Βαζουμε σε ένα μπώλ το αλεύρι με το μπαίκιν. Καίμε σε ένα κατσαρολάκι το λάδι και το ρίχνουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ενσωματωθούν λαδι και αλεύρι.
Κάνουμε μία λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη, τα μυρωδικά, το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα.Ζυμώνουμε ελαφρά την ζύμη (δεν θέλει πολύ ζύμωμα γιατί τα μελομακάρονα θα γίνουν σκληρά) και πλάθουμε τα μελομακάρονα. Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί να ψηθούν για 20 λεπτά περίπου(ανάλογα με τον φούρνο) στους 200 βαθμούς. Προσοχή γιατί καίγονται εύκολα.
΄Οσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι.Το βράζουμε 5 λεπτά υπολογίζοντας από την έναρξη του βρασμού.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν από την μία μεριά και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη. ΄Οταν πιούν το σιρόπι τα βάζουμε σε πιατέλα και από επάνω τους ρίχνουμε ψιλοκομμένο καρύδι.
Υ.Γ. Η γιαγιά μου ήταν από την Σμύρνη και η μητέρα μου από το Ρέθυμνο, οπότε καταλαβαίνετε. Οι δύο κουζίνες έχουν παντρευτεί. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει σίγουρη επιτυχία και πολύ γευστικό αποτέλεσμα.
καλησπέρα....
ΑπάντησηΔιαγραφήθα τα κάνω και θα σου πω το αποτέλεσμα, αν και θα φαγωθούν οπωσδήποτε.
Υ.Γ. η δική μου γιαγιά ήταν απο τον Πόντο(Τραπεζούντα) και η μητέρα μου απο το Ηράκλειο, πατριώτισες...
να έχεις μια ομορφη μέρα
Γειά σου πατριώτισσα.Καλή επιτυχία σου εύχομαι.Εγώ φτιάχνω κάθε χρόνο 2 δόσεις γιατί η πρώτη δεν "βρίσκει" τα Χριστούγεννα!!Καλό σου απόγευμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΓΛΥΚΑ.ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΩ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ Σ/ΚΟ.
Καλό Σ/Κ και σ'εσένα skroutzako.Πράγματι αγαπημένα γλυκά.Ανήκουν στην κατηγορία αυτών που μπορώ να τρώω συνέχεια χωρίς να τα βαρεθώ, γιατί εκτός των άλλων είναι και υγιεινά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχισαν να μυριζουν τα χριστουγεννιατικα γλυκα, τα μελομακαρονα απο τα πιο αγαπημενα.Καλες γιορτες να εχεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή